Sałatka z tortellini

    (102)
    1 godz. 5 min

    To pyszna sałatka, która jest połączeniem sałatki greckiej i włoskich pierożków tortellini. Jest tak pożywna, że może służyć za całe danie.


    Zrobione przez 99 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g pierożków tortellini nadziewanych serem
    • 1 zielona papryka pokrojona w cienkie paski
    • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
    • 1 mała czerwona papryka pokrojona w piórka
    • 1/2 szklanki (70 g) czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
    • 1/2 szklanki (75 g) pokruszonego sera feta
    • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, ugotowany i pokrojony w cienkie paseczki
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    • 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
    • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
    • 1 łyżka miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W dużym garnku ugotować tortellini. Odcedzić i ostudzić pod bieżącą, zimną wodą. Wstawić do lodówki, aby pierożki całkiem ostygły.
    2. W miseczce przygotować dressing, mieszając oliwę ze skórką i sokiem z cytryny, orzechami i miodem. Wstawić do lodówki.
    3. W salaterce wymieszać zimne tortellini z papryką, cebulą, oliwkami i kurczakiem. Polać dressingiem i posypać serem feta. Wymieszać i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (102)

    Komentarze po polsku (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    świetny dressing, orzeźwiający  -  16 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis