Nowojorski sernik Chantal

    Nowojorski sernik Chantal

    14polubień
    7godz.30min.


    Zrobione przez 5704 osoby

    Prosty i pyszny sernik w amerykańskim stylu. Właściwie to ten typ sernika pochodzi z Nowego Jorku i jest wyśmienity!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Spód
    • 15 pokruszonych krakersów lub ciasteczek typu digestives
    • 2 łyżki masła, stopionego
    • Masa serowa
    • 900 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
    • 1,5 szklanki (300 g) cukru
    • 3/4 szklanki (180 ml) mleka
    • 4 jajka
    • 1 szklanka (235 ml) kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +6godz. studzenie  ›  Gotowe w: 7godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem.
    2. W średniej misce wymieszać krakersy ze stopionym masłem. Wyłożyć na spód tortownicy i uklepać dłonią.
    3. W dużej misce wymieszać serek śmietankowy z cukrem na gładką masę. Miksując, dodać mleko, a następnie jajka, po jednym na raz. Mieszać tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Wmieszać śmietanę, wanilię i mąkę. Miksować aby masa była gładka. Wlać do przygotowanej tortownicy.
    4. Piec przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku. Wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać drzwiczek, i pozostawić ciasto aby ostygło - na około 5-6 godzin. Dzięki temu sernik nie popęka. Po wyjęciu z piekarnika przechowywać w lodówce.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis