Kurczak w szampanie

    Kurczak w szampanie

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 156 osób

    Eleganckie i proste danie. Piersi kurczaka smażone z pieczarkami i podlane szampanem. Podawać z gorącym ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej do obtoczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2,5 szklanki (180 g) świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 2 szklanki (500 ml) śmietany do sosów
    • 1 szklanka (235 ml) szampana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piersi kurczaka lekko obtoczyć w mące z odrobiną soli i pieprzu.
    2. W dużej patelni lekko przyrumienić piersi kurczaka na oliwie. Gdy się przypieką z obydwu stron, dodać pieczarki i szampana. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny. Szampan powinien się zredukować. Gdy kurczak będzie miękki, przełożyć go na talerz.
    3. Do patelni wlać śmietanę i gotować ok. 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Polać nim kurczaka i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis