Chałka z makiem

    Chałka z makiem

    1polubienie
    3godz.40min.


    Zrobione przez 543 osoby

    Do ciasta, tuż przed formowaniem bochenków, można dodać 1 szklankę rodzynek. Bochenki można splatać w warkocze, a na koniec zrobić wieniec, zlepiając końce.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 2,5 szklanki (600 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
    • 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
    • 1/2 szklanki (120 ml) miodu
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 3 jajka
    • 1 łyżka soli
    • 8 szklanek (1 kg) niebielonej mąki pszennej
    • 1 łyżka maku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Do dużej miski wlać ciepłą wodę i dodać do niej drożdże. Miksując, dodać miód, olej, 2 jajka i sól. Dodawać mąkę, po 1 szklance na raz, miksując po każdym dodaniu, a kiedy ciasto będzie już gęste, wyrabiać rękami. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się już kleić do rąk. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Przykryć czystą, wilgotną ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
    2. Wyrośnięte ciasto ubić kilka razy pięścią, a następnie wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na pół i każdą połówkę wyrabiać po około 5 minut, dodając w razie potrzeby mąkę, aby ciasto się nie kleiło. Każdą część ciasta podzielić na 3 części i uformować z nich długie wałki o średnicy 3-4 cm. Końce trzech wałków skleić mocno razem i splatać warkocz. Zostawić taki warkocz, albo robić wieniec, sklejając razem końce. Dwie duże blachy wysmarować tłuszczem i ułożyć na nich gotowe chałki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, aby wyrosły.
    3. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    4. Pozostałe jajko roztrzepać i obficie posmarować nim bochenki. Posypać makiem.
    5. Piec przez około 40 minut. Chałka powinna wydawać pusty dźwięk po postukaniu w spód. Przed pokrojeniem studzić przez co najmniej godzinę.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis