Ceviche

    Ceviche

    2polubienia
    8godz.20min.


    Zrobione przez 101 osób

    To sztandarowe danie kuchni meksykańskiej. Surowe owoce morza "gotują się" w soku z limonki! Choć wcale nie są gotowane, nie należy się krzywić, bo nikt by się nie zorientował, że tak na prawdę są surowe. Trzeba zawsze używać świeżych składników, a część przegrzebków można zastąpić rybami, takimi jak halibut.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g przegrzebków
    • sok z 8 limonek
    • 2 pomidory pokrojone w kostkę
    • 5 zielonych cebulek, posiekanych
    • 2 łodygi selera, pokrojone w plasterki
    • 1/2 zielonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
    • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
    • garść posiekanego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.20min. 

    1. Opłukać przegrzebki i włożyć do miski. Polać je sokiem z limonek. Powinny być w nim całkowicie zanurzone. Miskę z przegrzebkami wstawić do lodówki na cały dzień lub na noc, aż staną się matowe (nieprzezroczyste).
    2. Wylać z miski połowę soku, dodać pomidory, cebulkę, seler, zieloną paprykę, pietruszkę, pieprz, oliwę i szczypiorek. Delikatnie wymieszać. Podawać w ładnych pucharkach, udekorowanych plasterkami limonki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis