Ciasto bez cukru

    Ciasto bez cukru

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 60 osób

    Owocowe i aromatyczne ciasto bez cukru, za to z daktylami, suszonymi śliwkami, rodzynkami i orechami. Najlepsze jakie do tej pory próbowałam. Polecam!!!!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 75 g (1/2 szklanki) daktyli bez pestek
    • 85 g (1/2 szklanki) suszonych śliwek bez pestek
    • 80 g (1/2 szklanki) posiekanych rodzynek
    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 110 g margaryny
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 60 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów włoskich
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Pokroić daktyle i śliwki na małe kawałeczki. Razem z rodzynkami gotować przez 5 minut w szklance wody. Dodać margarynę. Wymieszać i odstawić by wystygło.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
    3. Wymieszać jaja z wanilią i orzechami. Dodać do mieszanki owocowej. Przesiać mąkę, sodę i sól i dodać do mieszanki owocowej. (Jeśli ciastka mają być korzenne, do mąki można dodać 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.)
    4. Wyłożyć ciasto do blachy o wymiarach 25x17 cm i piec 25-30 minut. Pokroić na kawałki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis