Tarta z kalafiorem i serem żółtym

    Tarta z kalafiorem i serem żółtym

    7polubień
    2godz.


    Zrobione przez 109 osób

    To wspaniała, pożywna zapiekanka z kalafiora i sera, z pysznym spodem ze startych ziemniaków i cebuli. Cały posiłek w jednym naczyniu!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 szklanki (300 g) ziemniaków startych na grubych oczkach tarki
    • 1/4 szklanki (40 g) startej cebuli
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecionego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1 główka kalafiora, z grubsza posiekana
    • 1,5 szklanki (170 g) startego żółtego sera
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 1/4 szklanki (60 ml) mleka
    • 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wysmarować tłuszczem niezbyt głębokie naczynie żaroodporne.
    2. Spód: z ziemniaków wycisnąć nadmiar wody (najlepiej przez ściereczkę lub tetrową szmatkę). W średniej misce wymieszać ziemniaki z cebulą, jajkiem, solą i mąką. Przełożyć mieszaninę do przygotowanego naczynia i uklepać dobrze dłonią lub gumową szpatułką. Piec przez 30 minut. Posmarować oliwą i piec jeszcze przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 175 stopni C.
    3. Nadzienie: w dużej patelni na dużym ogniu dobrze rozgrzać olej. Zmniejszyć ogień na średni i podsmażyć na nim cebulę z czosnkiem, bazylią, tymiankiem, solą, pieprzem i papryką; smażyć przez 8 do 10 minut. Wmieszać kalafior i smażyć przez 15 minut.
    4. Na ziemniaczanym spodzie wyłożyć połowę sera, na to wyłożyć warzywa, i posypać pozostałym serem. Roztrzepać jajka z mlekiem i polać tym warzywa i ser. Oprószyć papryką.
    5. Piec przez 35-40 minut, aż jajka się zetną, a wierzch się lekko przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    0

    beznadzieja, zmarnowany czas i składniki, niestety.... za bardzo nie nadaje sie do jedzenia - 21 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis