Indyjska zupa marchewkowa

    Indyjska zupa marchewkowa

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 14 osób

    Tę zupę wymyśliłem po tym, jak spędziłem nieco czasu na Fidżi, gdzie zakochałem się w kuchni indyjskiej. Właściwie trudno się zorientować, że w tej zupie w ogóle jest marchew.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 2 l wody
    • 6 marchewek, posiekanych
    • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 3 łodygi selera, posiekane wraz z liśćmi
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 60 ml sosu sojowego
    • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/4 łyżeczki chili w proszku
    • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 3 łyżeczki przyprawy curry
    • 600 ml mleka pełnotłustego
    • 6 łyżek puree ziemniaczanego w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać marchew, ziemniaki, selera i cebulę. Gdy znów zacznie wrzeć przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut, aż marchew zmięknie.
    2. Zdjąć zupę z ognia i odstawić na około 5 minut, aby przestygła. Zmiksować partiami w blenderze na gładko. Zmiksowaną zupę wlać z powrotem do garnka.
    3. Dodać sos sojowy, kumin, pieprz cayenne, chili, czosnek i curry i dobrze wymieszać. Stale mieszając, dodać mleko. Wmieszać puree ziemniaczane i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis