Ciasto marchewkowe z orzechami

    Ciasto marchewkowe z orzechami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 16 osób

    Pyszne ciasto marchewkowe z wieloma aromatycznymi przyprawami, np. z kardamonem. Nie za słodkie i niezbyt kaloryczne.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 3 szklanki (400 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
    • 1,5 szklanki (180 g) cukru pudru
    • 1 szklanka (100 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 1 szklanka (100 g) startej marchewki
    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • 6 jajek
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Formę do babki z kominkiem o średnicy ok. 23 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
    2. Przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, odstawić.
    3. Jajka miksować przez 5 minut z dodatkiem cynamonu, gałki i kardamonu. Dodać cukier puder i zmiksować. Nadal miksując, dodać olej i kontynuować miksowanie przez 5 minut.
    4. Dodawać na przemian mąkę i mleko, o 1 łyżce na raz. Na koniec dodać marchew i orzechy i wymieszać całość łyżką. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki.
    5. Piec przez 1 godzinę.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis