Kokosowy kurczak po karaibsku

    Kokosowy kurczak po karaibsku

    16polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 130 osób

    Pyszne danie z piersi kurczaka, na które przepis dostałam od mojej babci z Hawajów. Doskonałe na kolację we dwoje :)

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 1 łyżeczka oleju roślinnego
    • 1,5 posiekanej cebuli
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 1 łyżka posiekanego upieczonego czosnku
    • 200 ml mleczka kokosowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szczypta mielonej papryki w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    2. W dużej patelni podsmażyć piersi kurczaka na oleju, aby się lekko przyrumieniły.
    3. Dodać cebulę, zieloną i czerwoną paprykę i wymieszać. Podsmażać, aż cebula się zeszkli. Wmieszać czosnek i mleczko kokosowe. Gotować przez 5 do 8 minut, a następnie zdjąć patelnię z ognia. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką w płatkach.
    4. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego o wymiarach 22x30 cm i piec w 220 stopniach C przez 45 minut, aż kurczak będzie miękki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    PiotrHuncza
    autor:
    6

    - 16 lut 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis