Karmelki

    Karmelki

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 631 osób

    Korzystam z tego przepisu od ponad 40 lat i karmelki zawsze wychodzą boskie. Moje wnuki je uwielbiają!

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 2 szklanki (400 g) białego cukru
    • 1 szklanka (220 g) brązowego cukru
    • 1 szklanka (235 ml) syropu kukurydzianego
    • 1 szklanka (235 ml) skondensowanego niesłodzonego mleka
    • 2 szklanki (500 ml) śmietany kremówki
    • 225 g masła
    • 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wysmarować tłuszczem blaszkę o wymiarach 30x38 cm.
    2. W średnim rondlu wymieszać cukier biały z brązowym, z syropem kukurydzianym, skondensowanym mlekiem, śmietaną i masłem. Stale mieszać i kontrolować temperaturę mieszaniny za pomocą termometru kuchennego. Gdy temperatura osiągnie 120 stopni C, zdjąć rondelek z ognia.
    3. Wmieszać wanilię, a następnie przełożyć masę do przygotowanej blaszki. Odstawić, aby całkowicie przestygła. Gdy masa ostygnie całkowicie, pokroić ją w małe kwadraciki. Owijać je w papierki do cukierków albo w woskowany papier do pieczenia.

    Rada:

    Syrop kukurydziany można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis