Ciasteczka ze szprycy

    (178)
    20 min

    To przepis, który zawsze wykorzystujemy na Boże Narodzenie. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.


    Zrobione przez 180 osób

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3 żółtka
    • 310 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 135 g (2/3 szklanki) cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wymieszać masło lub margarynę z cukrem, żółtkami i wanilią. Dodać mąkę i wyrobić ręką.
    2. Nałożyć łyżką do szprycy i wyciskać na niewysmarowaną masłem blachę do pieczenia ciastek. Posypać kolorowym cukrem.
    3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 7-10 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (178)

    Komentarze po polsku (3)

    lolajanczak
    autor:
    0

    Pyszne !!!  -  17 wrz 2015

    Allrecipes
    autor:
    0

    @sowakot Spróbuj wyciskać ciastka na suchą blachę (nieposmarowaną) i pamiętaj, żeby maszynka była bardzo blisko blachy, jak najbliżej. Wszystko powinno wyjść OK, może coś nie tak z maszynką?  -  21 paź 2014

    sowakot
    autor:
    0

    Witam serdecznie Mam dwie takie szpryce i nie wiem czemu ciastka mi nie wychodza ....nie chca przyklejac sie do blachy ...co robie nie tak ??? Pomoznie prosze !!! :* Milusiego dnia  -  20 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)