Sernik z jabłkami i karmelem

    Sernik z jabłkami i karmelem

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 91 osób

    To bardzo prosty sernik, na spodzie z krakersów, nadzieniem z musu jabłkowego i polany gotowym karmelem. A smakuje wspaniale!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 słoik (600 g) musu jabłkowego (do szarlotki)
    • 450 g serka śmietankowego lub serka na sernik
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 jajka
    • 1/4 szklanki (60 ml) polewy karmelowej
    • 12 połówek orzechów pekan (lub orzechów włoskich)
    • 2/3 szklanki (80 g) posiekanych orzechów pekan (lub orzechów włoskich)
    • Spód
    • 85 g pokrszonych krakersów maślanych lub biszkoptów
    • 55 g masła, stopionego
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. 3/4 szklanki musu jabłkowego odłożyć do osobnej miseczki na później.
    2. Pokruszyć krakersy i wymieszać z 2 łyżkami cukru i z masłem. Wyłożyć tę masę na dno 23-centymetrowej tortownicy i docisnąć dobrze dłonią.
    3. Pozostały mus jabłkowy wyłożyć na przygotowany spód ciasta. W dużej misce wymieszać ser z cukrem i wanilią. Miksować na gładką masę, a następnie dodać jajka i ponownie zmiksować. Wlać tę masę na jabłka.
    4. Piec w 175 stopniach C przez 35 minut, aż środek się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przestudzić do temperatury pokojowej.
    5. W rondelku wymieszać odłożone jabłka z karmelem. Podgrzewać przez1 minutę. Boki ciasta udekorować plasterkami jabłka (opcjonalnie), wierzch ciasta polać równomiernie karmelem z musem jabłkowym. Udekorować połówkami orzechów i posypać posiekanymi orzechami. Do czasu podania przechowywać w lodówce.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis