Cannoli

Cannoli to włoskie rurki z kremem, ale nadziewane serem ricotta. Potrzebna będzie maszynka do wafelków pizzele i rurki do pieczenia.

Jen Manning

Składniki

ilość porcji: 24 

  • Rurki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 40 g masła, stopionego
  • 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
  • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka białego octu 5%
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie
  • 500 g sera ricotta
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 40 g półsłodkich groszków czekoladowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki (90 g) wiśni kandyzowanych

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. W średniej misce wymieszać jajka z cukrem, stopionym masłem i olejem. Wmieszać mąkę, sodę i cynamon, a następnie dodać zimną wodę i ocet. Dobrze wymieszać, aż ciasto będzie gładkie.
  2. Rozgrzać maszynkę do pizzeli. Nakładać ciasto, po 1 łyżkę na raz, do maszynki, zamknąć ją i piec wafle przez 1-2 minuty. Ostrożnie wyjmować wafle i zawijać na rurkach do pieczenia, kiedy są jeszcze gorące. Odstawić, aby ostygły, a następnie zdjąć z rurek. Gdy wszystkie rurki będą gotowe i ostudzone, można je nadziewać.
  3. Nadzienie: w średniej misce wymieszać na gładką masę ser ricotta z cukrem i wanilią. Dodać groszki czekoladowe i wiśnie i wymieszać. Nałożyć masę do woreczka dekoratorskiego i wyciskać do rurek.

Ekstrakt waniliowy

Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie