Kalmary w pomidorowym sosie z czerwonym winem

    Kalmary w pomidorowym sosie z czerwonym winem

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 85 osób

    Włoski specjał podawany tam w czasie Bożego Narodzenia. Jako podstawy można użyć swojego ulubionego sosu do spaghetti lub do makaronu. Łatwo ten przepis przeliczyć, aby wyszło więcej porcji. Podawać jako przystawkę lub dodatek do makaronu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg oczyszczonych kalmarów
    • 1 l sosu pomidorowego
    • 250 ml czerwonego wina
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 40 g startego sera romano lub parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Oddzielić macki od korpusu kalmarów. Korpus pokroić w plastry, a macki w krążki o grubości ok. 1,5 - 1 cm. Odstawić.
    2. W garnku wymieszać sos pomidorowy z czerwonym winem, sokiem cytrynowym, oliwą, czosnkiem, pieprzem, bazylią i serem. Gotować na małym ogniu przez 30 minut, aby alkohol z wina wyparował, a smaki się wymieszały.
    3. Dodać do sosu kalmary. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Kalmary są gotowe gdy są pulchne i matowe.
    4. UWAGA: nie gotować na dużym ogniu lub dłużej, bo kalmary staną się gumowate.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis