Zupa kukurydziana w stylu cajun

    Zupa kukurydziana w stylu cajun

    5polubień
    55min.


    Zrobione przez 42 osoby

    To stary przepis na zupę kukurydzianą, który mam od mojej mamy, która pochodzi z Luizjany. Jeśli lubicie bardzo pikantne smaki, możecie podwoić ilość pieprzu kajeńskiego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 szklanki (1 l) wody
    • 1 puszka (200 g) puree pomidorowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 2 szklanki (300 g) świeżej kukurydzy (same ziarna)
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 250 g mielonej wołowiny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużym garnku na dużym ogniu wymieszać wodę z puree pomidorowym, solą, pieprzem czarnym i kajeńskim, papryką zieloną i czerwoną, i kukurydzą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na średni i gotować na wolnym ogniu przez 35 minut.
    2. W dużym rondelku na średnim ogniu wymieszać olej z cebulą i czosnkiem i podsmażać przez 3 do 5 minut. Dodać do gotującej zupy. W tym samym rondelku, na średnim ogniu podsmażać mieloną wołowinę przez 10 minut, aż się dobrze przyrumieni, a następnie dodać do zupy. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis