Zapiekanka z kapusty z wołowiną

    Zapiekanka z kapusty z wołowiną

    2polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1316 osób

    To prosty przepis na pożywny obiad, który można przyrządzić w ciągu tygodnia. W jej skład wchodzą zwykłe składniki, jak mielona wołowina, ryż i kapusta, ale jej smak jest niezwykły! Spróbujcie!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 900 g mielonej wołowiny
    • 1 szklanka (160 g) posiekanej cebuli
    • 1 słoik (800 ml) sosu pomidorowego
    • 1,5 kg kapusty, poszatkowanej
    • 1 szklanka (200 g) surowego białego ryżu
    • 1 łyżeczka soli
    • 400 ml bulionu wołowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. W dużej patelni, na dużym ogniu podsmażyć wołowinę na oleju. Odcedzić nadmiar tłuszczu.
    3. W dużej misce wymieszać cebulę z sosem pomidorowym, kapustą, ryżem i solą. Dodać mięso i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x30 cm i polać całość bulionem wołowym.
    4. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, po czym wymieszać, przykryć i piec jeszcze przez 30 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis