Chleb pełen ziaren

    Chleb pełen ziaren

    3polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 66 osób

    Miękki chleb na maślance i mące pełnoziarnistej, który jest pełen zdrowych ziaren. Piecze się go w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 opakowanie (7 g) aktywnych suchych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3/4 szklanki (180 ml) ciepłej wody (ok. 45 stopni)
    • 1,5 szklanki (350 ml) maślanki
    • 2 łyżki margaryny, stopionej
    • 3 łyżki miodu
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki nasion sezamu
    • 2 łyżki siemienia lnianego
    • 2 łyżki maku
    • 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
    • 2 szklanki (240 g) mąki pełnoziarnistej
    • 4 szklanki (550 g) mąki chlebowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. W małej misce wymieszać drożdże z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawić na około 10 minut.
    2. W dużej misce wymieszać maślankę z maślanką, miodem i drożdżami. Dodać sól, wszystkie ziarna, mak i mąkę pełnoziarnistą. Wymieszać. Mieszając drewnianą łyżką, dodawać stopniowo mąkę chlebową, po pół szklanki na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Gdy ciasto się zbije, wyłożyć je na lekko posypaną mąką powierzchnię i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 6 minut).
    3. Dużą miskę lekko wysmarować olejem, włożyć do niej ciasto i odwrócić je, aby się pokryło olejem. Przykryć wilgotną ściereczką i wstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
    4. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Dwie keksówki o długości 23 cm wysmarować tłuszczem.
    5. Pougniatać ciasto mocno kilka razy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić je na 2 równe części i uformować bochenki. Włożyć je do przygotowanych foremek. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 40 minut, aby podwoiły objętość.
    6. Piec przez około 30 minut, aż się z wierzchu przyrumienią, a po postukaniu w spód będą wydawać pusty dźwięk.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis