Ciasteczka z orzechami nerkowca

    Ciasteczka z orzechami nerkowca

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 41 osób

    Miękkie ciasteczka z kwaśną śmietaną, orzechami nerkowca i lukrem z przypieczonego masła. To najlepsze ciasteczka na świecie! Znikają tuż po upieczeniu. Spróbuj, na pewno się zakochasz!

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 120 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g cukru brązowego
    • 1 jajko
    • 75 g kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 250 g mąki pszennej
    • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 400 g posiekanych orzechów nerkowca
    • Polewa
    • 120 g masła
    • 3 łyżki słodkiej śmietanki do ubijania
    • 240 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia ciastek.
    2. W dużej misce utrzeć 120 g masła z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jajko, dobrze mieszając, a następnie dodać śmietanę i 1 łyżeczkę wanilii. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, i stopniowo dodawać do utartej masy. Dodać orzechy nerkowca i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką okrągłe kupki ciasta na przygotowaną blachę do ciastek.
    3. Piec przez 12 do 15 minut w nagrzanym piekarniku. Pozostawić ciasteczka na 5 minut na blasze by ostygły, a następnie przełożyć na metalową podstawkę by całkowicie ostygły.
    4. Polewa: w rondlu, na średnim ogniu stopić 120 g masła. Gotować, aż masło uzyska jasnobrązowy kolor, należy uważać, by nie przypalić. Zdjąć z ognia i, mieszając, dodać śmietankę. Stopniowo dodawać cukier puder i 1 łyżeczkę wanilii i mieszać na gładką masę. Rozsmarować po ostudzonych ciastkach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis