Krem maślany

    Krem maślany

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 173 osoby

    Ten krem wykorzystuję do tortów i dekoruję je nim po wierzchu. Są w nim surowe jajka, dlatego kobiety ciężarne, dzieci i osoby starsze nie powinny go spożywać.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 4 szklanki (500 g) cukru pudru
    • 2 żółtka, roztrzepane
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Masło zmiksować, aby było miękkie, dodać sól i miksując, dodać partiami część cukru pudru. Dodać żółtka i wanilię i dobrze wymieszać.
    2. Miksując, dodawać pozostały cukier na przemian z mlekiem, aż konsystencja będzie odpowiednia do smarowania. Uwaga: próbować krem w czasie dodawania cukru i dodać go tyle, ile będzie nam pasowało. Dla niektórych 4 szklanki cukru to za dużo!
    3. Z tego przepisu wychodzą 2,5 szklanki kremu - co powinno wystarczyć na pokrycie wierzchu i boków dwóch ciast o boku 23 cm.
    4. Uwaga: zamiast dwóch żółtek można dodać jedno całe jajko.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis