Słodkie króliczki

    Słodkie króliczki

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Idealne ciasteczka na Wielkanoc! Są pyszne i śliczne. Najlepiej dekorować je z dziećmi - będą się przy tym świetnie bawić!

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 1 i 1/4 szklanki (250 g) cukru
    • 135 g margaryny do pieczenia
    • 2 jajka
    • 3,5 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2,5 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
    • 1 łyżka soku pomarańczowego
    • 1/4 szklanki (60 g) groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    2. W dużej misce zmiksować cukier z margaryną. Dodać jajka i miksować na gładką masę. Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Kiedy wszystko się dobrze połączy, dodać skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy.
    3. Na stolnicy lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości ok. 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka wykrawaczką w kształcie królika i układać je na suchej blasze. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 8-10 minut. Polukrować i przyklejać na ciepły lukier groszki czekoladowe w miejsce oczu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis