Sałatka z ciecierzycą i kaszą bulgur

    Sałatka z ciecierzycą i kaszą bulgur

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 84 osoby

    To pożywna sałatka, która może być całym posiłkiem. Kasza bulgur jest przepyszna i można ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością.

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 1 szklanka (140 g) kaszy bulgur
    • 2 szklanki (500 ml) wrzątku
    • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
    • 1/2 szklanki (120 ml) świeżego soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szklanka (100 g) posiekanej zielonej cebulki
    • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odcedzonej
    • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
    • 1 szklanka (100 g) startej marchewki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Do miski wsypać kaszę i zalać wrzątkiem. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
    2. W małej misce wymieszać olej z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Polać tym bulgur i wymieszać widelcem.
    3. Wsypać kaszę na dno salaterki. Następnie warstwami wykładać następujące składniki: zieloną cebulkę, ciecierzycę, pietruszkę i na koniec marchewkę. Przykryć i wstawić do lodówki. Tuż przed podaniem wymieszać sałatkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis