Pastilla z kurczakiem

    Pastilla z kurczakiem

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Pyszny kurczak w ziołach upieczony we francuskim cieście. To specjał pochodzący z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej i świetne danie obiadowe. Bulion ma mieć mocny smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 2 łyżki bulionu drobiowego w proszku lub vegety
    • 2 szklanki (500 ml) gorącej wody
    • 3 jajka
    • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 opakowanie (500 g) mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego
    • sól i pieprz do smaku
    • 55 g masła, stopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Filety z kurczaka włożyć do niewielkiego rondelka, dodać bulion w proszku i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu przez 8-10 minut, ale nie doprowadzając do wrzenia (ma być na granicy wrzenia), aż kurczak nie będzie już w środku różowy. Pokroić mięso w kostkę, a bulion odstawić.
    3. W małej miseczce wymieszać jajka z 1/2 szklanki odłożonego bulionu i natką pietruszki. W osobnej miseczce wymieszać cynamon z cukrem.
    4. Jedną część ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm. Drugi arkusz ciasta przekroić na pół i rozwałkować je tak, aby powstałī dwa kwadraty o boku 20 cm. Większy kwadrat ciasta włożyć do głębokiej formy do tarty lub naczynia żaroodpornego o boku 23 cm.
    5. Na cieście w formie wyłożyć równomiernie połowę kurczaka. Polać go połową masy jajecznej, posypać połową cukru z cynamonem i oprószyć solą i pieprzem. Przykryć jednym  mniejszych kwadratów ciasta. Na to ciasto wyłożyć pozostałego kurczaka, polać resztą masy jajecznej, posypać cukrem cynamonem i ponownie oprószyć solą i pieprzem. Przykryć pozostałym ciastem. Zawinąć do środka nadmiar ciasta z większego kwadratu. Posmarować stopionym masłem.
    6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut, aż się przyrumieni. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis