Zaloguj się Zarejestruj się

Sernik z karmelem

Wspaniały sernik, który zbiera masę komplementów. Spód jest czekoladowy, a całość jest polana słodkim karmelem. Warto poświęcić na niego trochę czasu, a potem nie liczyć kalorii.

JACKIE MEIBORG

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 1 opakowanie (250 g) gotowej mieszanki na ciasto czekoladowe
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 opakowanie (400 g) miękkich karmelków
  • 1 puszka (150 ml) skondensowanego mleka
  • 450 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka (350 g) polewy czekoladowej

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem.
  2. W małej misce wymieszać gotową mieszankę na ciasto czekoladowe z jajkiem i wodą. Wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy i piec przez 25 minut.
  3. Na małym ogniu, w rondelku o grubym dnie stopić karmelki w skondensowanym mleku. Stale mieszać, aby masa była gładka. 1/3 szklanki tej masy odłożyć, a resztę wylać na jeszcze ciepły, upieczony spód.
  4. W dużej misce zmiksować na gładką masę serek śmietankowy z cukrem i wanilią. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wlać tę masę na warstwę karmelu.
  5. Piec przez 40 minut. Przestudzić w blaszce, a kiedy całkiem ostygnie, odkroić nożem wzdłuż brzegu tortownicy i zdjąć blaszaną obwódkę blaszki. Podgrzać odłożony karmel i polać nim sernik. Skropić polewą czekoladową.

Ekstrakt waniliowy

Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie