Mostek wołowy w sosie barbecue

    Mostek wołowy w sosie barbecue

    1polubienie
    15godz.15min.


    Zrobione przez 501 osób

    Ten mostek wołowy jest bardzo delikatny i absolutnie wyśmienity. Jeśli z obiady zostaną jakieś resztki, to można je z powodzeniem wykorzystać do kanapek. Ilość aromatu wędzarniczego można zwiększyć do 4 łyżek, aby mocniej pachniał.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1800 g chudego mostka wołowego
    • 2 łyżki aromatu wędzarniczego w płynie
    • 1 łyżka soli cebulowej
    • 1 łyżka soli czosnkowej
    • Sos barbecue
    • 1,5 łyżki brązowego cukru
    • 1 szklanka (235 ml) keczupu
    • 3 łyżki masła
    • 1/4 szklanki (60 ml) wody
    • 1/2 łyżeczki soli selerowej
    • 1 łyżka aromatu wędzarniczego w płynie
    • 2 łyżki sosu Worcestershire
    • 1,5 łyżeczki zmielonej gorczycy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 7godz.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 15godz.15min. 

    1. Polać mostek aromatem wędzarniczym. Wetrzeć w mięso sól czosnkową i cebulową. Obwinąć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Włożyć mostek do dużej brytfanny, przykryć i piec przez 5 do 6 godzin. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić w plasterki. Plastry mostku włożyć z powrotem do brytfanny.
    3. W średnim rondelku wymieszać składniki na sos barbecue. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
    4. Polać sosem mięso w brytfance. Przykryć i piec jeszcze przez 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis