Bułki z automatu do chleba

    Bułki z automatu do chleba

    16polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 684 osoby

    To NAJLEPSZE bułki jakie kiedykolwiek jadłam! Świetnie nadają się na bułki do szkoły albo na wycieczkę. Aby ładniej wyglądały, tuż przed pieczeniem można je posypać makiem lub sezamem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3 szklanki (400 g) mąki chlebowej
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 szklanki (30 g) mleka w proszku
    • 1 szklanka (235 ml) ciepłej wody (ok. 40 stopni C)
    • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 1 opakowanie (7 g) aktywnych suchych drożdży
    • 1 białko
    • 2 łyżki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Do miski automatu do chleba włożyć mąkę chlebową, cukier, sól, mleko w proszku, wodę, masło i drożdże, w kolejności sugerowanej przez producenta urządzenia. Ustawić automat na tryb "wyrabianie ciasta" i nacisnąć "start".
    2. Wyrośnięte ciasto wyjąć z automatu, lekko ugnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę. Podzielić ciasto na 12 równych porcji i formować z nich kulki. Kłaść je na dużej blasze lekko posmarowanej tłuszczem. Przykryć bułeczki wilgotną ściereczką i odstawić na około 40 minut, aby podwoiły swą objętość. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    3. W małej miseczce wymieszać białko z 2 łyżkami wody. Posmarować nim bułki. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, aż bułki się przyrumienią.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    MagdalenaNahirny
    3

    posmarowałam jajkiem bułki po wyrośnięciu i zgadnij co?! opadły na cienkie krowie placki, na szczęście odrosły w piekarniku , a i dodałam zwykłe drożdże . - 04 kwi 2014

    MoniQue_Sc
    autor:
    1

    Bułeczki w smaku pyszne, chociaż mam wrażenie, że w chwili formowania kulek straciły na puszystości. Następnym razem spróbuję po prostu pociąć ciasto na kawałki - 19 maj 2015

    GosiaMalgorzata
    1

    Bułeczki super, polecam ten przepis - 15 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis