Chałka z automatu do chleba

    Chałka z automatu do chleba

    7polubień
    3godz.5min.


    Zrobione przez 380 osób

    Łatwy przepis na chałkę, którą się piecze w automacie do chleba. Ja ustawiam na nim opcję "lekkie pieczywo".

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3/4 szklanki (180 ml) mleka
    • 2 jajka
    • 3 łyżki margaryny
    • 3 szklanki (400 g) mąki chlebowej
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżeczki aktywnych suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Wszystkie składniki włożyć do pojemnika automatu do chleba w kolejności podanej przez producenta.
    2. Wybrać opcję "chleb podstawowy" i "lekka skórka". Wcisnąć przycisk "start".

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    3

    Swietny przepis. Dosypalam wiecej maki o 50g. Chalka cudownie wyrosla i pachnialo w calym domu ale drożdże zawsze dodaje świeże piekarskie ok 15-20g. I najwazniejsze sol dodajemy do maki lub mleka tak aby nie miala kontaktu bezpośredniego z drożdżami. - 10 paź 2013

    autor:
    3

    Bardzo dobra chałka, zwiększyłem tylko ilości bo do mojego automatu wchodzi więcej składników - 01 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis