Brazylijskie ciasteczka kawowe

    Brazylijskie ciasteczka kawowe

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 63 osoby

    Pyszne kruche ciasteczka o smaku prawdziwej kawy z lekkim aromatem waniliowym. Pychotka na każdą okazję!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 70 g margaryny
    • 1/2 szklanki (110 g) brązowego cukru
    • 1/2 szklanki (100 g) białego cukru
    • 1 jajko
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżka mleka
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C. Duże blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem.
    2. Zmiksować margarynę z cukrem białym i brązowym, jajkiem, wanilią i mlekiem, aż masa będzie puszysta.
    3. Wymieszać mąkę z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i kawą. Dodać do masy z margaryną i dobrze wymieszać.
    4. Formować z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, wstawić je na chwilę do lodówki. Układać kulki na blasze w odległości ok. 5 cm od siebie. Spłaszczyć widelcem lub szklanką zanurzoną w cukrze, aby miały 30 mm grubości.
    5. Piec w 205 stopniach C przez 8 do 10 minut, aż się lekko przyrumienią.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie