Chałka z sezamem

    Chałka z sezamem

    Zapisz do ulubionych
    3godz.25min.


    Zrobione przez 155 osób

    Z tego przepisu wychodzi bardzo duży i imponujący bochenek. Korzystam z niego gdy spodziewam się wielu gości na Święta.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 2 opakowania (14 g) aktywnych suchych drożdży
    • 1/2 szklanki (120 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
    • 2 szklanki (500 g) gorącego mleka
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru
    • 115 g masła
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki (120 ml) wody
    • 5 jajek
    • 11 szklanek (1400 g) mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 2 łyżki ziaren sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.25min. 

    1. W dużej misce wymieszać drożdże z 1/2 szklanki ciepłej wody.
    2. W średniej misce wymieszać gorące mleko z cukrem, masłem, solą i 1/2 szklanki wody. Ostudzić do temperatury ok. 40 stopni.
    3. W małej misce lekko roztrzepać 5 jajek, a następnie dodać je do przestudzonej masy z mlekiem. Dodać to do drożdży. Dodać 2 szklanki mąki i zmiksować na gładkie ciasto. Mieszając, powoli dodawać pozostałą mąkę, aż powstanie gęste ciasto. Wyrabiać na powierzchni posypanej mąką przez 10 minut (5 minut mikserem z końcówką w kształcie haka).Włożyć do dużej szklanej lub plastikowej miski lekko wysmarowanej tłuszczem. Odwrócić ciasto, aby się całe pokryło tłuszczem, przykryć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na około 60 minut aby wyrosło.
    4. Lekko ubić pięścią, przykryć i ponownie odstawić na około 30 minut, aby podwoiło swą objętość.
    5. Znów lekko ubić i podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek długości 50 cm. Na dużej blasze wysmarowanej tłuszczem zapleść z tych wałków warkocz. Przykryć i odstawić, aż podwoi objętość.
    6. Pozostałe jajko lekko roztrzepać i posmarować nim chałkę. Posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez około 55 minut, aż się ładnie przyrumieni.
    7. Ciasto można podzielić i upiec dwie równe chałki - wówczas czas pieczenia można nieznacznie skrócić.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis