Ciasteczka z czekoladą najlepsze na świecie

    Ciasteczka z czekoladą najlepsze na świecie

    22polubienia
    30min.


    Zrobione przez 620 osób

    To wyśmienite ciasteczka z czekoladą. Na pewno nie są zdrowe, ale są warte tego niezbędnego pociastkowego treningu kardio! Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 450 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 300 g cukru brązowego
    • 6 łyżek cukru białego
    • 2 jajka
    • 4 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 350 g groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C.
    2. Widelcem, w misce, delikatnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. W dużej misce dobrze zmiksować masło z cukrem brązowym i białym. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wraz z ostatnim jajkiem dodać wanilię. Dodać mieszaninę z mąką, stale mieszając, aż wszystko się połączy. Dodać groszki czekoladowe i delikatnie wymieszać tylko tyle, by się połączyło.
    3. Podzielić ciasto na 24 kulki wielkości 3 łyżek. Na blasze do pieczenia ciastek spłaszczyć kulki do grubości 0,5 cm.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku aż krawędzie ciastek będą złote (15 do 17 minut). Pozostawić do ostygnięcia na blasze, aż środki ciastek zaczną sztywnieć (około 20 minut).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    11

    To na prawdę są najlepsze ciastka jakie jadłam - 21 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis