Bardzo łatwy kurczak w keczupie

    Bardzo łatwy kurczak w keczupie

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 231 osób

    Moja mama często robiła tego kurczaka, kiedy byłam dzieckiem, a mi on nadal smakuje! Sos pasuje świetnie do puree ziemniaczanego lub ryżu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/4 szklanki (60 ml) musztardy
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru
    • 1/4 szklanki (60 ml) sosu sojowego
    • 1/4 szklanki (60 ml) octu 5%
    • 1 szklanka (235 ml) keczupu
    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • 1 kurczak (ok. 1,3 kg) podzielony na mniejsze kawałki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W średnim garnku wymieszać musztardę z cukrem, sosem sojowym, octem, keczupem i wodą (dokładnie w takiej kolejności). Doprowadzić do wrzenia.
    2. Dodać kurczaka i zmniejszyć ogień. Przykryć garnek, ale zostawić szczelinę. Gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż kurczak się ugotuje, a wyciekające z niego soki będą przezroczyste.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis