Sos barbecue z burbonem

    (946)

    Ten sos barbecue ma w swoim składzie burbon, czyli amerykańską whisky. Najlepiej chłodzić go w lodówce przez dzień lub dwa, aby smaki się przegryzły.


    Zrobione przez 793 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 4 ząbki czosnku, zgniecione
    • 3/4 szklanki (180 ml) burbonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżki soli
    • 2 szklanki (475 g) keczupu
    • 1/4 szklanki (65 g) koncentratu pomidorowego
    • 1/3 szklanki (80 ml) octu jabłkowego winnego
    • 2 łyżki aromatu wędzarniczego
    • 1/4 szklanki (60 ml) sosu Worcestershire
    • 1/2 szklanki (110 g) brązowego cukru
    • 1/3 łyżeczki ostrego sosu chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Na dużej patelni, na średnim ogniu wymieszać cebulę z czosnkiem i burbonem. Gotować przez 10 minut, aż cebula się zeszkli. Wmieszać czarny pieprz, sól, keczup, koncentrat pomidorowy, ocet, aromat, sos Worcestershire, brązowy cukier i sos chili.
    2. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień i gotować przez 20 minut. Jeśli się woli bardzo gładki sos, można go przepuścić przez sito.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (946)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)