Holenderskie ciasto maślane

    Holenderskie ciasto maślane

    2polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 26 osób

    Maślane, pyszne ciasto. Bardzo prosto się je piecze i wspaniale smakuje do herbaty lub kawy. Można podawać z bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 255 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 i 1/4 szklanki (250 g) cukru
    • 1 i 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
    • 2 łyżki startej skórki z cytryny
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 5 jajek
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Keksówkę o długości 29 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
    2. Skórkę cytrynową wymieszać z 1 łyżką cukru.
    3. Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową, aż masa będzie biała i puszysta. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu.
    4. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie powoli dodawać do masy maślanej, mieszając. Wlać ciasto do przygotowanej blaszki.
    5. Piec przez 60-75 minut, aż do chwili, gdy nóż wetknięty w środek ciasta wyjdzie czysty.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie