Keks z gotowanymi bakaliami

    Keks z gotowanymi bakaliami

    1polubienie
    2godz.50min.


    Zrobione przez 11 osób

    To bardzo wilgotny keks, a przepis na niego dostałem od mojej mamy. Mama zawsze piekła go na Święta i dekorowała lukrem.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 330 g kandyzowanych owoców (mieszanka)
    • 140 g wiśni kandyzowanych
    • 55 g kandyzowanej mieszanej skórki cytrusowej
    • 55 g posiekanych orzechów włoskich
    • 170 g masła
    • 1 łyżeczka mielonej przyprawy do pierników
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • 335 g przesianej mąki z dodatkiem 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 jajka
    • 1,5 szklanki (300 g) cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Do średniego rondelka włożyć kandyzowane owoce, wiśnie, skórkę, orzechy, masło, dodać przyprawę do pierników, sodę i mleko. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Odstawić, aby masa ostygła do temperatury ok. 36 stopni.
    3. Wmieszać do masy mąkę i jajka. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki. Blaszkę z zewnątrz owinąć szarym papierem lub gazetami.
    4. Piec w 160 stopniach C przez 40 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze przez 1,5 godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, studzić przez 5 minut, a następnie odwrócić, wyjąć z blaszki, usunąć papier do pieczenia i odstawić aby całkowicie ostygło. Ten keks można przechowywać do 6 miesięcy, zawinięty w folię aluminiową i w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis