Ciasto z jagodami i wiśniami

    Ciasto z jagodami i wiśniami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 87 osób

    Pyszne ciasto w amerykańskim stylu - ze świeżymi jagodami i wiśniami i z cynamonem. Ma bardzo soczyste nadzienie!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g wydrylowanych wiśni
    • 300 g jagód, opłukanych i odcedzonych
    • 250 g cukru
    • 30 g mąki
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka masła
    • 1 porcja kruchego ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Wymieszać cukier z mąką i cynamonem. Dodać owoce i sok cytrynowy i dobrze wymieszać.
    2. Ciasto rozwałkować na dwa koła, większym z nich wyłożyć 23-centymetrową głęboką formę do tarty lub naczynie żaroodporne.
    3. Do przygotowanej formy wyłożyć masę owocową. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła. Przykryć mniejszym kołem z ciasta i złączyć szczelnie brzegi. Na wierzchu zrobić kilka nacięć, przez które będzie uciekać para.
    4. Piec w 190 stopniach C przez 1 godzinę. Pod kratkę z foremką można podstawić dużą blachę, na którą będą ściekać soki, które mogą wyciekać podczas pieczenia.

    Rada:

    Kruche ciasto można przygotować według tego przepisu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis