Ciasteczka walentynkowe

    Ciasteczka walentynkowe

    4polubienia
    27min.


    Zrobione przez 186 osób

    Bogate w smaku i pyszne ciasteczka - wspaniałe na specjalne okazje! To najlepsze ciasteczka jakie od lat zna moja rodzina, a piekarzy w niej nie brakuje.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 310 g (2 i 1/2 szklanki) przesianej mąki pszennej
    • 125 g (1 szklanka) przesianego cukru pudru
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C.
    2. Wymieszać mikserem masło aż będzie puszyste, dodać pozostałe składniki.
    3. Wyrabiać ciasto aż będzie aksamitne w dotyku. Podzielić ciasto na pół i rozwałkować każdą połowę do grubości około 0,5 cm używając jak najmniejszej ilości mąki.
    4. Wyciąć ciasteczka i piec na lekko natłuszczonej blasze przez 12 minut. Upieczone ciasteczka będą prawie białe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis