Zaloguj się Zarejestruj się

Ciasteczka walentynkowe

Bogate w smaku i pyszne ciasteczka - wspaniałe na specjalne okazje! To najlepsze ciasteczka jakie od lat zna moja rodzina, a piekarzy w niej nie brakuje.

Jelly

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 225 g masła o temperaturze pokojowej
  • 310 g (2 i 1/2 szklanki) przesianej mąki pszennej
  • 125 g (1 szklanka) przesianego cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C.
  2. Wymieszać mikserem masło aż będzie puszyste, dodać pozostałe składniki.
  3. Wyrabiać ciasto aż będzie aksamitne w dotyku. Podzielić ciasto na pół i rozwałkować każdą połowę do grubości około 0,5 cm używając jak najmniejszej ilości mąki.
  4. Wyciąć ciasteczka i piec na lekko natłuszczonej blasze przez 12 minut. Upieczone ciasteczka będą prawie białe.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie