Orzechowiec z groszkami czekoladowymi

    Orzechowiec z groszkami czekoladowymi

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1545 osób

    Wspaniale aromatyczne ciasto orzechowe z czekoladą. Ma proste składniki i szybko się je piecze - polecam nawet początkującym kucharzom!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szklanka (125 g) przesianej mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 75 g masła
    • 1 szklanka (220 g) brązowego cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 2/3 szklanki (110 g) półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Odmierzyć 1 szklankę przesianej mąki. Dodać proszek do pieczenia, sodę i sól. Znów przesiać. Dodać 1/2 szklanki posiekanych orzechów. Dobrze wymieszać i odstawić.
    3. Stopić masło, dodać 1 szklankę dobrze ubitego brązowego cukru i dobrze wymieszać. Lekko przestudzić.
    4. Dodać roztrzepane jajko i wanilię. Wymieszać. Mieszając, dodawać partiami mąkę z orzechami.
    5. Przełożyć ciasto do blachy o wymiarach 23x23 cm. Posypać groszkami czekoladowymi i piec przez 20 do 25 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis