Amerykańskie ciasto jagodowe

    Amerykańskie ciasto jagodowe

    8polubień
    1godz.


    Zrobione przez 475 osób

    Mam ten przepis od lat i to ciasto zawsze się udaje! Można do niego użyć jagód świeżych albo mrożonych. Podawać z lodami waniliowymi. Przepis na kruche ciasto podaję w linku pod tym przepisem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 szklanki (550 g) świeżych jagód
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru
    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
    • 1 porcja kruchego ciasta do tarty o średnicy 23 cm
    • 2 łyżki mleka
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Kruchym ciastem wyłożyć spód i brzegi głębokiego naczynia do tarty lub naczynia żaroodpornego. Pozostawić rozwałkowane koło z ciasta na wierzch.
    2. Wymieszać 3,5 szklanki jagód z cukrem i mąką. Wyłożyć to na przygotowany, nieupieczony spód. Na wierzchu wyłożyć pozostałe jagody i przykryć resztą ciasta. Przycisnąć brzegi ciasta, żeby je skleić. Posmarować po wierzchu mlekiem i posypać 1/4 szklanki cukru.
    3. Piec w 220 stopniach C przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku 190 stopni C i piec jeszcze przez 20-25 minut.

    Kruche ciasto

    Kruche ciasto można przygotować z tego przepisu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis