Tort czekoladowo-kawowy Marshy

    Tort czekoladowo-kawowy Marshy

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 2191 osób

    Fantastyczny tort czekoladowy z dodatkiem kawy. Doskonale nadaje się na urodziny. Ciasto można też użyć do przygotowania babeczek.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 1 i 3/4 szklanki (220 g) mąki pszennej
    • 2 szklanki (400 g) cukru
    • 3/4 szklanki (65 g) gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 1 szklanka (235 ml) mocnej kawy parzonej
    • 1 szklanka (235 ml) maślanki
    • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć lekko mąką.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i z solą. Zrobić w środku zagłębienie.
    3. Dodać w nie jajka, kawę, maślankę, olej i wanilię. Miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Ciasto powinno być rzadkie. Przelać je do przygotowanych blaszek.
    4. Piec w 175 stopniach C przez 30-40 minut, aż do chwili, gdy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Studzić przez 10 minut, a następnie wyjąć z blaszek. Przełożyć ulubionym nadzieniem i udekorować według upodobania.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis