Babeczki dwukolorowe

    Babeczki dwukolorowe

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 763 osoby

    Czekoladowe babeczki z serkiem w środku - pyszne i wilgotne. Najlepiej podawać z dużą szklanką zimnego mleka.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 1 opakowanie (225 g) serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1 jajko
    • 1/3 szklanki (65 g) białego cukru
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 1 szklanka (175 g) miniaturowych groszków czekoladowych (półsłodkich)
    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (200 g) białego cukru
    • 1/4 szklanki (20 g) gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • 1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego
    • 1 łyżka octu winnego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Foremkę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami, lub lekko spryskać tłuszczem w sprayu.
    2. W średniej misce zmiksować serek z jajkiem, 1/3 szklanki cukru i 1/8 łyżeczki soli, aż masa będzie lekka i puszysta. Wmieszać groszki czekoladowe i odstawić.
    3. W dużej misce wymieszać mąkę z 1 szklanką cukru, kakao, sodą i 1/2 łyżeczki soli. Zrobić w środku zagłębienie i dodać w nie wodę, olej, ocet i wanilię. Wymieszać, aby wszystko się dobrze połączyło. Napełnić foremkę do muffinów do 1/3 jej wysokości, a na koniec nałożyć do na środek każdego otworu po łyżce masy serkowej.
    4. Piec przez 25 do 30 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis