Sałatka z czarną fasolą

    Sałatka z czarną fasolą

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 402 osoby

    Ta sałatka to kalejdoskop kolorów i smaków: czarna fasola, żółta kukurydza, zielona cebulka i czerwone pomidory. Dodatkowym atutem jest vinaigrette z dodatkiem czosnku i papryczki jalapeno. Można ją użyć jako dipu do czipsów z tortilli.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 [uszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej i połukanej
    • 1 puszki (po 400 g) kukurydzy, odcedzonej
    • 8 zielonych cebulek, posiekanych
    • 2 papryczki jalapeno, oczyszczone z pestek i posiekane
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 słoiczek (100 g) papryczek pimento
    • 3 pomidory, oczyszczone z pestek i posiekane
    • 1 szklanka posiekanego szczypiorku
    • sok z 1 limonki
    • 1/2 szklanki sosu sałatkowego włoskiego
    • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W dużej misce wymieszać fasolę z kukurydzą, cebulką, papryczką jalapeno, zieloną papryką, awokado, papryką pimento, pomidorami, szczypiorkiem, sokiem z limonki i sosem sałatkowym. Doprawić solą czosnkową, wymieszać i wstawić do lodówki do czasu podania.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis