Sałatka z czarną fasolą i kukurydzą

    Sałatka z czarną fasolą i kukurydzą

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1353 osoby

    To bardzo kolorowa sałatka z dressingiem na bazie limonki. Zamiast czarnej fasoli można użyć czerwonej fasoli kidney.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/3 szklanki (80 ml) świeżego soku z limonki
    • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, wyciśniętego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne
    • 2 puszki (po 400 g) czarnej fasoli, odcedzonej i przepłukanej
    • 1,5 szklanki (250 g) mrożonej kukurydzy
    • 1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
    • 2 pomidory, posiekane
    • 6 zielonych cebulek, posiekanyhc
    • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Do małego słoika wlać sok z limonki, dodać oliwę, czosnek, sól i pieprz cayenne. Zakręcić słoik i potrząsać mocno, aż sos się dobrze wymiesza.
    2. W dużej misce wymieszać fasolę z kukurydzą, awokado, papryką, pomidorami, cebulką i szczypiorkiem. Potrząsnąć raz jeszcze dressingiem i polać nim sałatkę. Wymieszać i podawać.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis