Owsiane korzenne ciasteczka z rodzynkami

    Owsiane korzenne ciasteczka z rodzynkami

    1polubienie
    27min.


    Zrobione przez 4623 osoby

    Po kilku eksperymentach stworzyłam ten przepis na lekko ciągniste, korzenne ciasteczka owsiane z rodzynkami. Podczas pieczenia ich w całym domu pięknie pachnie, tak, jak w Święta.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 105 g margaryny do pieczenia
    • 220 g (1 szklanka) brązowego cukru
    • 100 g (1/2 szklanki) białego cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 190 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 250 g (3 szklanki) płatków owsianych
    • 150 g (1 szklanka) rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. W dużej misce zmiksować masło z margaryną, cukrem białym i brązowym, jajkami i wanilią. Wymieszać mąkę z sodą, cynamonem, goździkami i solą i wmieszać to do masy maślanej. Wmieszać płatki owsiane i rodzynki.
    3. Nakładać łyżką kupki ciasta na nieposmarowaną dużą blachę.
    4. Piec przez 10-12 minut, aż ciastka będą jasnozłociste. Nie przypiekać! Studzić przez 2 minuty, a następnie zdjąć z blachy. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis