Najlepszy sernik bez pieczenia
1 / 1 Zdjęcie:  The Wallace Clan
Następne

Najlepszy sernik bez pieczenia

  • 5 1
  • 7
    polubień
  • 30min.

Niesamowity sernik, który każdemu smakuje i znika w okamgnieniu. Można do niego dodać dowolne owoce z puszki. Przepis na polewę wiśniową znajdziecie w linku pod tym przepisem.

Debbie Clark

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 125 g pokruszonych krakersów
  • 75 g (1/3 szklanki) brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 75 g masła, stopionego
  • 450 g serka śmietankowego lub serka na sernik
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 65 g cukru
  • 600 g polewy wiśniowej

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. W małej misce wymieszać pokruszone krakersy z brązowym cukrem i cynamonem. Dodać stopione masło i dobrze wymieszać. Włożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i docisnąć dłonią. Wstawić do lodówki aby stężało.
  2. W średniej misce zmiksować serek śmietankowy z sokiem cytrynowym, aby powstała puszysta masa. Dodać śmietanę i miksować, aż masa zgęstnieje. Dodać cukier i miksować dalej na sztywno. Wlać do schłodzonego spodu, a na wierzch wyłożyć polewę wiśniową. Chłodzić przez kilka godzin lub przez noc. Tuż przed podaniem zdjąć brzeg tortownicy.

Polewa wiśniowa

Przepis na polewę wiśniową

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz także

Komentarze i oceny (1)

2
autor: Iwona

- 02 gru 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie