Najlepszy sernik na świecie

    Najlepszy sernik na świecie

    4polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 30 osób

    To mój ulubiony sernik, bo ma kruchy spód i wspaniały smak. Upieczenie go zajmuje nieco czasu, ale warto.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szklanka (125 g) przesianej mąki pszennej
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru
    • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
    • 115 g masła
    • 1 zółtko, roztrzepane
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 550 g serka na sernik (lub serka śmietankowego)
    • 1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 125 g cukru
    • 2 jajka
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki śmietany kremówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C.
    2. Spód: wymieszać 1 szklankę mąki z 1/4 szklanki cukru i 1 łyżeczką skórki cytrynowej. Dodać posiekane masło i siekać nożem, aż ciasto zacznie przypominać grubą bułkę tartą. Dodać roztrzepane żółtko i 1/4 łyżeczki wanilii. 1/3 ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i dobrze docisnąć dłonią. Zdjąć brzegi tortownicy.
    3. Piec w 205 stopniach C przez 6 minut. Ostudzić, a następnie brzegi tortownicy posmarować masłem i doczepić do spodu. Pozostałym ciastem wyłożyć brzegi tortownicy do wysokości 5 cm, dobrze dociskając je dłonią.
    4. Masa serowa: rozgrzać piekarnik do 260 stopni C. Wymieszać serek, aby go rozpulchnić, a następnie zmiksować, dodając 1/8 łyżeczki wanilii i 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej.
    5. Wymieszać 1,5 łyżki mąki z 1/8 łyżeczki soli i pozostałym cukrem. Stopniowo dodawać tę mieszaninę do serka. Dodać jajka i żółtko, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy.
    6. Piec w 260 stopniach C przez 5 do 8 minut, aż brzegi ciasta się przyrumienią. Zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec jeszcze przez 1 godzinę. Wyjąć sernik z piekarnika i odstawić w blaszce na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie zdjąć brzegi tortownicy i podawać.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis