Zaloguj się Zarejestruj się

Najlepszy sernik na świecie

To mój ulubiony sernik, bo ma kruchy spód i wspaniały smak. Upieczenie go zajmuje nieco czasu, ale warto.

Cathy

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 1 szklanka (125 g) przesianej mąki pszennej
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 115 g masła
  • 1 zółtko, roztrzepane
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 550 g serka na sernik (lub serka śmietankowego)
  • 1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C.
  2. Spód: wymieszać 1 szklankę mąki z 1/4 szklanki cukru i 1 łyżeczką skórki cytrynowej. Dodać posiekane masło i siekać nożem, aż ciasto zacznie przypominać grubą bułkę tartą. Dodać roztrzepane żółtko i 1/4 łyżeczki wanilii. 1/3 ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i dobrze docisnąć dłonią. Zdjąć brzegi tortownicy.
  3. Piec w 205 stopniach C przez 6 minut. Ostudzić, a następnie brzegi tortownicy posmarować masłem i doczepić do spodu. Pozostałym ciastem wyłożyć brzegi tortownicy do wysokości 5 cm, dobrze dociskając je dłonią.
  4. Masa serowa: rozgrzać piekarnik do 260 stopni C. Wymieszać serek, aby go rozpulchnić, a następnie zmiksować, dodając 1/8 łyżeczki wanilii i 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej.
  5. Wymieszać 1,5 łyżki mąki z 1/8 łyżeczki soli i pozostałym cukrem. Stopniowo dodawać tę mieszaninę do serka. Dodać jajka i żółtko, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy.
  6. Piec w 260 stopniach C przez 5 do 8 minut, aż brzegi ciasta się przyrumienią. Zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec jeszcze przez 1 godzinę. Wyjąć sernik z piekarnika i odstawić w blaszce na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie zdjąć brzegi tortownicy i podawać.

Ekstrakt waniliowy

Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie