Ciasteczka sezamowe ciotki Anne

    Ciasteczka sezamowe ciotki Anne

    1polubienie
    32min.


    Zrobione przez 101 osób

    Po wypróbowaniu licznych przepisów na ciasteczka sezamowe, moja przyjaciółka z Włoch dała mi ten przepis od swojej ciotki Anne i od razu wiedziałem, że moje poszukiwania dobiegły końca! To po prostu ciasteczka maślane o anyżowym posmaku, pokryte sezamem. Zapach wypełniający kuchnię podczas wyciągania ich z piekarnika jest cudowny!

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 225 g masła
    • 150 g cukru
    • 1 jajko, o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżeczki aromatu anyżowego
    • 300 g mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 120 ml mleka, lub tyle, ile potrzeba
    • 150 g sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 17min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i aromat anyżowy, i dobrze wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą; dodać do mieszanki z masłem i wymieszać by wszystko się dobrze połączyło. Jeśli ciasto jest mieszane za pomocą miksera, można je mieszać jeszcze przez minutę, aby nadać mu lekkości. Ciasto będzie miękkie, ale da się łatwo formować w dłoniach.
    3. Odszczypywać kawałki ciasta, nieco mniejsze niż orzechy, i formować z nich małe wałeczki. Zanurzać w mleku, a następnie obtaczać w sezamie. Kłaść ciasteczka na blasze do pieczenia ciastek w odległości 2,5 cm od siebie. Ciastka nie urosną zbyt wiele.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 17 do 20 minut, lub do momentu gdy spody i boki ciasteczek się lekko przyrumienią. Zdjąć z blachy i studzić na metalowej podstawce. Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis