Najlepsza zupa-krem z brokułów

    Najlepsza zupa-krem z brokułów

    5polubień
    35min.


    Zrobione przez 1160 osób

    To gęsta, pyszna zupa. Prosto i szybko się ją przygotowuje, a pięknie wygląda. Na pewno Wam posmakuje!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 3 szklanki (700 ml) bulionu drobiowego
    • 700 g brokuła podzielonego na różyczki
    • 3 łyżki masła
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 2 szklanki (500 ml) mleka
    • pieprz i sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W średnim garnku stopić 2 łyżki masła i podsmażyć na nim cebulę z selerem, aż zmiękną. Dodać brokuła i bulion i przykryć. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
    2. Przelać zupę do blendera ale tylko do połowy wysokości dzbanka. Przykryć i przytrzymać pokrywkę przez ściereczkę, aby się nie poparzyć. Najpierw włączyć kilka razy opcję pulsowania, a następnie zmiksować zupę na puree. Miksować w ten sposób zupę partiami, a następnie przelać do czystego garnka. Można ją też zmiksować w garnku za pomocą ręcznego miksera.
    3. W małym garnku, na średnim ogniu stopić 3 łyżki masła, wmieszać mąkę i mleko. Mieszać, aż zasmażka będzie gęsta i będzie się gotować. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis