Najlepsze ciasteczka z groszkami czekoladowymi

    Najlepsze ciasteczka z groszkami czekoladowymi

    10polubień
    30min.


    Zrobione przez 8620 osób

    Chrupiące na zewnątrz i lekko ciągniste w środku. To klasyczne amerykańskie ciasteczka z czekoladowymi groszkami. Zobacz nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g (1 szklanka) białego cukru
    • 225 g (1 szklanka) miękkiego brązowego cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki gorącej wody
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 350 g (2 szklanki) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 125 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Zmiksować na gładko masło z białym i brązowym cukrem. Nadal miksując, dodawać jajka po jednym na raz, a następnie wmieszać wanilię. Sodę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dodać do ciasta wraz z solą. Wmieszać mąkę, groszki czekoladowe i orzechy. Na niewysmarowaną blachę nakładać po dużej łyżce ciasta.
    3. Piec przez około 10 minut, aż brzegi ciasteczek się ładnie przyrumienią.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasteczka z groszkami czekoladowymi
    Ciasteczka z groszkami czekoladowymi

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    autor:
    3

    Rewelacyjny przepis XD tylko trzeba pamiętać, że nie można kłaść ciasteczek zbyt blisko siebie ponieważ podczas pieczenia zajmują więcej miejsca i mogą się posklejać. Łatwy i szybki sposób, polecam, a ciasteczka szybko giną szczególnie jeśli mamy dzieci i gości w domu - 09 lis 2013

    autor:
    1

    Pychota :D - 20 maj 2015

    AgataAndriejewnaErykaGrsk
    1

    Ciasto zrobiłam wg przepisu; było tak suche, że nawet nie dało się go zmiksować, tworzyły się grudy, mąka aż pryskała. Dodałam odrobinę mleka tak, aby ciasto dawało się nabierać na łyżkę, a efektem jest ... coś w rodzaju podpłomyka o strukturze gąbki. Nie polecam. - 22 lip 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis