Najlepsze ciasteczka z groszkami czekoladowymi
1 / 1 Zdjęcie:  IDALYZME
Następne

Najlepsze ciasteczka z groszkami czekoladowymi

  • 3,5 4
  • 5
    polubień
  • 30min.

Chrupiące na zewnątrz i lekko ciągniste w środku. To klasyczne amerykańskie ciasteczka z czekoladowymi groszkami. Zobacz nasz film video z tym przepisem!

Dora

Składniki

ilość porcji: 24 

  • 225 g masła o temperaturze pokojowej
  • 200 g (1 szklanka) białego cukru
  • 225 g (1 szklanka) miękkiego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350 g (2 szklanki) półsłodkich groszków czekoladowych
  • 125 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
  2. Zmiksować na gładko masło z białym i brązowym cukrem. Nadal miksując, dodawać jajka po jednym na raz, a następnie wmieszać wanilię. Sodę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dodać do ciasta wraz z solą. Wmieszać mąkę, groszki czekoladowe i orzechy. Na niewysmarowaną blachę nakładać po dużej łyżce ciasta.
  3. Piec przez około 10 minut, aż brzegi ciasteczek się ładnie przyrumienią.

Ekstrakt waniliowy

Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz jak to zrobić!

Ciasteczka z groszkami czekoladowymi Ciasteczka z groszkami czekoladowymi

Zobacz także

Komentarze i oceny (4)

1
autor: Allrecipes

@JakubBłaszczyk: Brązowy cukier kupisz w większości sklepów spożywczych, w marketach a nawet w dyskontach. Możesz użyć zwykłego cukru brązowego. Ma inny smak niż biały cukier, dlatego... hmm powinno się użyć brązowego. Ale możesz zawsze spróbować z białym - ciastka na pewno wyjdą smaczne - 18 mar 2014

1
autor: mania03.97

Rewelacyjny przepis XD tylko trzeba pamiętać, że nie można kłaść ciasteczek zbyt blisko siebie ponieważ podczas pieczenia zajmują więcej miejsca i mogą się posklejać. Łatwy i szybki sposób, polecam, a ciasteczka szybko giną szczególnie jeśli mamy dzieci i gości w domu - 09 lis 2013

0

Gdzie kupić miękki brązowy cukier? Czy jest potrzebny w przepisie? - 18 mar 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie