Zaloguj się Zarejestruj się

Najlepsze ciasteczka z groszkami czekoladowymi

4komentarze
8polubień
30min.


Zrobione przez 8614 osób

Chrupiące na zewnątrz i lekko ciągniste w środku. To klasyczne amerykańskie ciasteczka z czekoladowymi groszkami. Zobacz nasz film video z tym przepisem!

Dora

Składniki
ilość porcji: 24 

  • 225 g masła o temperaturze pokojowej
  • 200 g (1 szklanka) białego cukru
  • 225 g (1 szklanka) miękkiego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350 g (2 szklanki) półsłodkich groszków czekoladowych
  • 125 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
  2. Zmiksować na gładko masło z białym i brązowym cukrem. Nadal miksując, dodawać jajka po jednym na raz, a następnie wmieszać wanilię. Sodę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dodać do ciasta wraz z solą. Wmieszać mąkę, groszki czekoladowe i orzechy. Na niewysmarowaną blachę nakładać po dużej łyżce ciasta.
  3. Piec przez około 10 minut, aż brzegi ciasteczek się ładnie przyrumienią.

Ekstrakt waniliowy

Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz jak to zrobić!

Ciasteczka z groszkami czekoladowymi
Ciasteczka z groszkami czekoladowymi

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

mania03.97
autor:
2

Rewelacyjny przepis XD tylko trzeba pamiętać, że nie można kłaść ciasteczek zbyt blisko siebie ponieważ podczas pieczenia zajmują więcej miejsca i mogą się posklejać. Łatwy i szybki sposób, polecam, a ciasteczka szybko giną szczególnie jeśli mamy dzieci i gości w domu - 09 lis 2013

AlicjaL
autor:
1

Pychota :D - 20 maj 2015

AgataAndriejewnaErykaGrsk
0

Ciasto zrobiłam wg przepisu; było tak suche, że nawet nie dało się go zmiksować, tworzyły się grudy, mąka aż pryskała. Dodałam odrobinę mleka tak, aby ciasto dawało się nabierać na łyżkę, a efektem jest ... coś w rodzaju podpłomyka o strukturze gąbki. Nie polecam. - 22 lip 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie