Sernik z serka ricotta

    Sernik z serka ricotta

    1polubienie
    3godz.


    Zrobione przez 76 osób

    Wspaniały sernik z serka ricotta i serka śmietankowego - choć długo się go piecze, to podaje się go na zimno!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 700 g serka ricotta
    • 450 g serka śmietankowego
    • 200 g cukru
    • 6 jajek
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 230 g kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. 25 centymetrową tortownicę owinąć z zewnątrz folią aluminiową, aby podczas pieczenia nie wciekała do środka woda.
    2. Zmiksować na gładko ser ricotta z serkiem śmietankowym i cukrem. Nadal miksując dodać jajka, po jednym na raz. Dodać mąkę, po 1 łyżce na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Wmieszać śmietanę i wanilię. Przelać masę do przygotowanej tortownicy.
    3. Tortownicę wstawić do prostokątnego dużego naczynia i napełnić naczynie gorącą wodą na wysokość 5 cm. Ostrożnie wstawić całość do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 90 minut.
    4. Po 90 minutach wyłączyć piekarnik, ale pozostawić w nim ciasto na 60 minut (nie otwierać drzwiczek!).
    5. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na 60 minut, a następnie wstawić do lodówki aby mocno schłodzić. Podawać na zimno.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis