Zaloguj się Zarejestruj się

Naleśniki z mąką gryczaną

Pyszne naleśniki z mąką gryczaną, które wspaniale smakują z dodatkiem masła i dżemu, albo syropu klonowego.

jessica

Składniki
ilość porcji: 2 

  • 1 szklanka (235 ml) maślanki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła, stopionego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. W średniej misce wymieszać trzepaczką maślankę, jajko i stopione masło.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z gryczaną, cukrem, solą i sodą. Dodać suche składniki do maślanki z jajkiem. Lekko wymieszać.
  3. Rozgrzać dużą patelnię i dodać na nią 1 łyżkę masła, margaryny lub oleju. Kiedy masło się stopi, nakładać na patelnię ciasto, tworząc naleśniki o średnicy 10 cm. Gdy na powierzchni naleśników zaczną powstawać bąbelki, przewrócić je na drugą stronę i smażyć przez ok. 3 minuty. Powtórzyć proces z pozostałym ciastem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie