Naleśniki z mąką gryczaną

    Naleśniki z mąką gryczaną

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 119 osób

    Pyszne naleśniki z mąką gryczaną, które wspaniale smakują z dodatkiem masła i dżemu, albo syropu klonowego.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 szklanka (235 ml) maślanki
    • 1 jajko
    • 3 łyżki masła, stopionego
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 6 łyżek mąki gryczanej
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 3 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W średniej misce wymieszać trzepaczką maślankę, jajko i stopione masło.
    2. W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z gryczaną, cukrem, solą i sodą. Dodać suche składniki do maślanki z jajkiem. Lekko wymieszać.
    3. Rozgrzać dużą patelnię i dodać na nią 1 łyżkę masła, margaryny lub oleju. Kiedy masło się stopi, nakładać na patelnię ciasto, tworząc naleśniki o średnicy 10 cm. Gdy na powierzchni naleśników zaczną powstawać bąbelki, przewrócić je na drugą stronę i smażyć przez ok. 3 minuty. Powtórzyć proces z pozostałym ciastem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis